ДОСТАВКА И ПЛАЩАНЕ

ПОРЪЧКА НА СТОКИ
За да се направи поръчка до електронния магазин, Потребителят трябва да посочи:

- валиден адрес на своя електронна поща
- вярно попълнен адрес за доставка на стоката
- вярно попълнени данни за контакт – две имена, телефон

Поръчката се активира, т.е. заявява се до електронния магазин чрез натискане на втория бутон „Купи“- намиращ се под данните за доставка на поръчката, който бутон се появява, след като първо е добавен в кошницата поне един продукт.

При успешно направена поръчка, Потребителят получава потвърждение на поръчката чрез електронно писмо на посочения от него имейл адрес. В потвърждението по имейл се посочва поръчаната стока, номерът на поръчката, датата, на която е направена поръчката. Потвърждение по телефон се извършва само ако е необходима допълнителна информация или уточнение относно поръчката.


В случай, че поръчаната стока (конкретен модел) не е в наличност, консултантът уведомява Потребителя. Ако Потребителят не се съгласи поръчката да се отнесе за друга стока (аналогичен модел), поръчката може да бъде анулирана.


Поръчки в електронния магазин www.motogotin.com се приемат 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.


Работното време на консултантите на онлайн магазин www.motogotin.com е:
От понеделник до петък от 09:00 до 17:00 часа. Почивни дни: събота и неделя.

Отказ на поръчка може да се направи по телефона или чрез електронно писмо (имейл) до посочения в сайта имейл адрес: motogotin@gmail.com. За да е валиден отказът, Потребителят трябва да предостави: номера на направената поръчка, телефонния номер, оставен в поръчката, двете си имена, с които е регистриран в сайта, имейл адреса (електронната поща), с който е регистриран в сайта, цената на поръчката.


ДОСТАВКА

След като в www.motogotin.com постъпи поръчка от Потребител, автоматизираната система на електронния магазин уведомява Потребителя с имейл за успешно приетата поръчка.

Доставка се прави само на успешно приети поръчки. Доставката на поръчана стока не се извършва в неделя и в официални празници.

Обикновена доставка - срокът на доставка е 1-3 работни дни (от момента на потвърждаване на поръчката)

Доставка по поръчка - продукти, които не са в наличност се доставят до 10 дни.

Доставка в чужбина - в срок до 10 дни, с тракинг номер за проследяване на поръчката.

Продавачите в електронния магазин използват за доставки куриерска фирма “Еконт Експрес” ООД (за поръчки в страната) и "Български пощи" (за поръчки в чужбина). 
Доставката се извършва до точно посочен от Потребителя адрес (независимо дали жилищен или служебен) или до офис на “Еконт Експрес” ООД в съответния град.

Цените за доставка са:
1) 10лв ЗА ДОСТАВКА ПРИ ПОРЪЧКА В СТРАНАТА
2) 40лв ЗА ДОСТАВКА В ЧУЖБИНА

Ако Потребителят не осигури достъп и условия за предаване на стоката на посочения адрес, в посочения срок или не отиде до посочения офис на “Еконт Експрес” ООД (ако е избрал тази опция) да получи стоката в срок, Продавачът се освобождава от задължението да изпълни заявената доставка.
 
 
ПЛАЩАНЕ
Заплащането на поръчаната стока може да се извърши по два начина, като независимо от избрания начин на плащане сумата за заплащане е една и съща и не се начисляват допълнителни такси за обработка на плащането.

1) Чрез „наложен платеж” - плащане в брой на куриера при доставката
2) Чрез PayPal

                                                    
 
Pay with PaypalPay by other